Zeci de barbati din nordul tarii sau de pe la Gorj pot fi vazuti zilnic intr-un colt al Pietei Centrale din Petrosani. Ei stau si asteapta sa fie luati la munca de momarlanii din Valea Jiului, pentru a le cosi pasunile.
De la an la an, situatia este insa din ce in ce mai grea, iar oamenii ajung sa stea zile intregi pana sa isi gaseasca vreun aranjament.
Cosasii spun ca lucreaza cu ziua pentru 150 de lei, optional si o masa, dar sunt din ce in ce mai putini aceia care ii mai solicita.
Bastinasii din Valea Jiului erau renumiti in Maramures, ori la Gorj, pentru faptul ca au pasuni si sunt bogati si in perioada cositului foarte multi reuseau sa-si castige banii cu care sa treaca o buna parte din iarna.
In fiecare dimineata, inainte de a da caldura, cosasii stau intr-un loc al pietei - acelasi de zeci de ani - si asteapta sa vina momarlanii la ei.
Dorel Vlatoaia este unul dintre cosasi, care vine in Valea Jiului de 30 de ani in perioada cositului, pentru a face un ban in plus.
Anul acesta insa este unul foarte greu si crede ca doar o minune l-ar ajuta sa gaseasca ceva de lucru.
"A mers foarte greu pana acum. Stau de cateva zile si nu am reusit niciun aranjament. Momarlanii nu mai au vite, nu mai muncesc fanul este tot mai greu. Trec pe aici, se intereseaza si pleaca, nimeni nu te mai tocmeste. Pe o zi de coasa noi cerem 150 de lei, iar optional si o masa", spune Dorel Vlatoaia, cosas.
Pasunile momarlanilor sunt intinse, dar cu toate astea, cei veniti din alte parti spun ca se tem ca nu or sa mai faca bani ca in anii trecuti, pe de o parte pentru ca sunt momarlani care nu mai isi ingrijesc terenurile, dar sunt si multi care si-au luat coase mecanice si le imprumuta de la unii la altii.
Zeci de barbati din nordul tarii sau de pe la Gorj pot fi vazuti zilnic intr