Felix Rotaru este, la 23 de ani, cel mai tânăr român care meştereşte viori. Timişoreanul Felix Rotaru a fost discipolul ultimului descendent al şcolii de lutieri la Bologna, curentul din care făcea parte şi Stradivarius. E ambiţios şi aspiră la perfecţiune.
Are numai 23 de ani şi se poate mândri că a făcut opt viori şi două violoncele, pe care le-a vândut prin întreaga Europă. Felix Rotaru spune că se consideră un simplu tânăr în permanentă căutare a frumosului şi a perfecţiunii. Provenind dintr-o familie de muzicieni, Felix a început să studieze vioara încă de la 7 ani, când mama lui l-a îndrumat spre Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu" din Timişoara.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE
„Am fost pasionat de vioară de mic copil. O aveam pe mama mea drept model. Încă de atunci m-a preocupat foarte mult sunetul, la modul cel mai profund - de la ceea ce poate exprima până la modul cum este perceput", povesteşte Felix. Performanţa lui ca violonist i-a stârnit curiozitatea referitor la viorile de calitate şi la ceea ce defineşte o vioară bună.
„Primul meu pas spre ceea ce fac acum s-a întâmplat chiar în clasa a XII-a. Cântam pe scenă în timpul unei olimpiade şi mi s-a rupt coarda «mi». Întâmplarea a făcut să-l cunosc astfel pe Janos Barbarossa, lutier român cu experienţă. După ce mi-a evaluat vioara, am ajuns să vorbim foarte mult despre aspectele care fac o vioară să sune bine", a explicat Felix.
Şcolit de un maestru
După ce s-a împrietenit cu lutierul, Felix spune că a fost cuprins de o curiozitate referitor la construcţia unei viori de calitate. „Nu mă puteam opri din documentare. Am căutat pe internet, pe forumuri, am citit o serie de cărţi care abordau şcolile de lutieri din diferite perioade. Am citit chiar şi istoria vremurilor respective, pentru a înţelege mentalitatea oamenilor din diferite perioade, care făceau un anumit