Majoritatea specialiştilor pariază pe o stagnare a preţurilor locuinţelor pentru încă un an. Optimismul din urmă cu doar câţiva ani de pe piaţa imobiliară este înlocuit de un pesimism generalizat. O singură mare agenţie estimează un avans al preţului proprietăţilor în 2012.
Consultanţii imobiliari spun la unison că anul viitor nu va aduce modificări semnificative ale preţului apartamentelor. „Independent de potenţialul enorm pe care îl are piaţa din România şi mai cu seamă piaţa din Bucureşti, este dificil să vorbim de o creştere a numărului de tranzacţii, nemaivorbind de preţuri, în viitorul apropiat", spun reprezentanţii Jones Lang LaSalle.
„Nu sunt optimistă în privinţa unei creşteri a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în 2012. Mai mult, sper doar ca actualele preţuri să se menţină", a declarat pentru „Adevărul" şi Ruxandra Cleciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare. Că următoarele luni nu vor aduce „nicio schimbare notabilă" în ceea ce priveşte preţurile din rezidenţialul autohton cred şi specialiştii de la Colliers International. O opinie discordantă este exprimată de reprezentanţii companiei de consultanţă DTZ Echinox.
Scumpiri de 5% în 2012
Ei lansează chiar un scenariu optimist în care apartamentele, atât cele noi, cât şi cele vechi, se vor scumpi cu 5% în 2012 faţă de acest an. „Într-un scenariu pesimist însă, în 2011 va continua trendul descendent al pieţei, pentru ca abia în 2012 să apară primele semne de stabilizare, iar creşterea să urmeze în 2013-2014", afirmă Bogdan Sergentu, şeful departamentului Evaluări şi Consultanţă al DTZ Echiox.
În prezent, o garsonieră situată în unul din cartierele mărginaşe ale Capitalei poate fi cumpărată pentru un preţ care variază între 25.000 şi 40.000 de euro, în timp ce un apartament de două camere, la periferie, se tranzacţionează pentru maximum 60.