Reprezentanţii municipalităţii spun că nu acordă autorizaţii pentru construcţiile cu mese şi scaune amplasate pe spaţiile pietonale din Capitala Moldovei, dar realitatea este alta. De cealaltă parte, proprietarii localurilor susţin că au toate autorizaţiile necesare pentru aceste structuri.
Pe perioada verii, spaţiile pietonale din Capitala Moldovei se micşorează din cauza teraselor care apar ca ciupercile după ploaie în tot oraşul. Dacă o parte din ieşeni preferă să se aşeze la aceste mese, alţii nu văd cu ochi bun extinderea acestor spaţii pe trotuare sau în parcuri.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe poze cu terasele amplasate ilegal cu acordul Primăriei Iaşi
Ce spun autorităţile
Conform reglementărilor în vigoare, terasele pot fi amplasate pe spaţiul public numai în anumite condiţii. „Proprietarul localului care doreşte să servească produse şi în exterior poate primi aviz dacă amplasează mese, scaune şi umbrele. Orice altă structură realizată pe spaţiul public şi cel verde nu are cum să primească aviz de construcţie de la Primărie“, a explicat Tudor Vericeanu, arhitect-şef al oraşului.
Pe spaţiile publice din oraş pot fi văzute şi terase care să respecte indicaţiile de mai sus, dar majoritatea sunt amplasate în cadrul unor structuri. Un astfel de caz este cel al unei pizzerii de lângă Poşta din Păcurari, a cărei terasă iese câţiva metri buni spre trotuar, fiind cuprinsă într-o anexă acoperită din lemn. Reprezentanţii localului au indicat că terasa stă locului de cinci ani şi că nu au fost sesizate nereguli în această privinţă la niciun control. „Nu cred că cineva şi-ar face aşa o construcţie, chiar şi până în trotuar, fără să primească avizul necesar“, a spus Cristian Ursachi, un student ieşean.
Situaţii asemănătoare se întâlnesc şi în centru, cum ar fi Bulevardul Ştefan cel Mare sau în Piaţa