Procesul fostului preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, a fost amânat pentru data de 5 septembrie. Anunţul a fost făcut luni de către preşedintele Tribunalului Penal din Cairo. Magistratul precizează că audierile se vor desfăşura de acum înainte cu uşile închise.
Procesul lui Hosni Mubarak a fost reluat luni, 15 august, la Cairo. Fostul dictator a fost adus pe o targă la Academia de Poliţie din capitala Egiptului. Mubarak este acuzat că a ordonat deschiderea focului asupra protestatarilor antiguvernamentali.
Hosni Mubarak a fost adus cu un elicopter până în apropierea Academiei de Poliţie din Cairo, după care a fost preluat de o ambulanţă ce l-a transportat până la tribunal. Fostul preşedinte egiptean a fost transferat în boxa acuzaţilor, unde a discutat pentru scurt timp cu cei doi fii ai săi, judecaţi în acelaşi proces.
Fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, este acuzat de corupţie, deturnări de bani publici şi de reprimarea sângeroasă a protestelor de stradă care au dus, în februarie, la înlăturarea sa din funcţie. Violenţele s-au soldat cu 840 de morţi şi peste şase mii de răniţi.
La prima audiere, Hosni Mubarak a fost adus în sala de judecată tot pe targă şi a stat într-o cuşcă, acestea fiind procedurile standard în procesele penale din Egipt. Necunoscutele din procesul lui Hosni Mubarak
Una dintre necunoscutele din procesul fostului preşedinte egiptean este dacă mareşalul Tantaoui, şeful de facto al statului egiptean şi Omar Soliman, şeful securităţii vor veni să depună mărturie. Apărarea a cerut acest lucru. Egiptenii vor să audă ce au de zis aceste două personaje cheie ale regimului Mubarak. Îl vor susţine pe fostul conducător sau se vor delimita de el?
În orice caz, pentru statul egiptean, miza procesului fostului dictator Hosni Mubarak este importantă: cu acest proces inedit, statul îşi joacă credibi