Până la sfârşitul lui 2011, numărul salariaţilor din economie va creşte cu aproximativ 25.000, adică puţin peste 0,5%, potrivit strategiei fiscal-bugetare. Oamenii de afaceri amână angajările ca să-şi consolideze profiturile şi preferă să lucreze cu aceleaşi echipe care i-au ajutat să treacă greul crizei.
Românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă mai au de aşteptat până când patronii vor relua serios angajările. Pentru 2011, autorităţile preconizează creşterea cu doar 0,6% a numărului de salariaţi din economie, în condiţiile în care Produsul Intern Brut (PIB) va avansa cu 1,5%, se arată în strategia fiscal-bugetară, document adoptat săptămâna trecută de către Guvern. Aceasta înseamnă că numărul salariaţilor din România va ajunge la 4,12 milioane de persoane la sfârşitul anului, cu aproximativ 25.000 de persoane în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Ofertă mai slabă decât în 2010
Specialiştii în resurse umane remarcă faptul că oferta de muncă pentru acest an este mai slabă decât anul trecut şi doar câteva domenii sunt mai active din acest punct de vedere. „În ciuda crizei, mediul privat a continuat să facă angajări şi să se dezvolte, deşi nu cu acelaşi avânt ca anul trecut. În 2011, cele mai multe angajări s-au făcut în domeniile IT, retail şi industria bunurilor de larg consum, urmate de farma şi servicii de outsourcing pentru sectorul financiar", a declarat pentru „Adevărul" Corina Diaconu, managing director la ABC Human Capital, firmă de consultanţă pe resurse umane.
Situaţia nu se va schimba însă prea curând pe piaţa forţei de muncă, avertizează Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. „Nu vom putea vorbi de reluarea angajărilor în România mai devreme de un an şi jumătate de la instalarea creşterii economice", a declarat Pârvan pentru „Adevărul". Practic, în ciuda primelor semne