Competiţia se înteţeşte iar la Cernavodă, unde o companie chinezească ar putea lua locul companiilor care, rând pe rând, au părăsit proiectul pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4.
Vestea bună este că în China se derulează acu cel mai ambiţios program nuclear la nivel mondial – 14 reactoare gata, alte 27 în construcţie şi care vor fi terminate până în 2020 şi un total de peste 100 care ar urma să fie în funcţiune în 2030. Vestea proastă este că până acum au eşuat toate încercările de până acum de negociere cu parteneri chinezi pentru proiecte strategice - de la podul peste Dunăre de lângă Brăila la autostrada de centură pentru Bucureşti.
“Acord de confidenţialitate”
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, compania chineză China Nuclear PowerEngineering este interesată să investească în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, urmând ca în luna octombrie să fie semnat acordul de confidenţialitate, care va permite continuarea negocierilor şi intrarea în proiect a companiei. “Am convenit ca, în următoarea perioadă, discuţiile tehnice să continue, astfel încât, în luna octombrie, să se semneze acordul de confidenţialitate, care va permite continuarea negocierilor şi intrarea în proiect a companiei China Nuclear Power Engineering Co. Ltd.(CNPEC), alături de ceilalţi parteneri, Arcelor Mittal, Enel şi Nuclearelectrica”, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, într-un comunicat, după întâlnirea cu reprezentanţii companiei, la Shenzen.
Cine a plecat, cine a venit
Partenerii menţionaţi de ministru sunt singurii rămaşi în compania de proiect EnergoNuclear, unde NuclearElectrica a devenit majoritară, cu 85% din acţiuni, după ce majoritatea companiilor s-au retras rând pe rând: mai întâi CEZ, apoi RWE, Iberdrola şi GDF Suez. Compania de proiect trebuie să vină cu 4 miliarde