Află cum structurezi materia cu o săptămână înainte de examen de la un trainer în învăţare rapidă. Sursa: SHUTTERSTOCK
EVZ începe de astăzi o serie de articole dedicate celor peste 100.000 de liceeni care au picat prima sesiune a bacalaureatului din acest an, cel mai mare număr înregistrat vreodată.
Află cum ar trebui să recapitulezi înainte de examene, ce ar trebui să mănânci pentru ca mintea să fie mai ageră, de ce nu este bine să înveţi fără încetare, ce excese trebuie să eviţi, dar şi ce tipuri de meditaţii sunt încă disponibile în mediul online şi nu numai.
Articolele vor fi publicate zilnic în Evenimentul zilei, până pe 22 august, când se va susţine prima probă a examenului.
Recapitularea, structurată pe zile
Trainerul în citire şi învăţare rapidă Alexandru Bordea sfătuieşte elevii să structureze recapitularea după cum urmează: prima zi treceţi prin toată materia, relaxat, ca şi cum aţi citi un roman, este important ca niciun subiect să nu vă ia prin surprindere; în cea de-a doua zi uitaţi-vă pe fiecare capitol în parte pentru a localiza şi sedimenta mai bine informaţiile deja memorate; în a treia zi faceţi scheme logice, legături între capitole – tehnica mind mapping. Reluaţi capitolele pe care le stăpâniţi cel mai puţin în a patra zi, iar în ultima zi citiţi, din nou, totul cât mai relaxat.
De preferat, în ultimele două zile sau în ultima zi nu mai citiţi nimic. Procesul de învăţare este unul individual, diferit de la un elev la altul, iar cunoaşterea de sine este esenţială pentru obţinerea unei eficenţe maxime, mai spune Alexandru Bordea. Fiecare elev învaţă după propriul bioritm, care îi dictează în ce moment al zilei sau în ce zile ale săptămânii învaţă mai bine.
Ore ideale pentru învăţare
În mod normal, intervalul 9.00-11.00 este ideal pentru învăţare, iar capacitatea de reţinere scade treptat spr