\"Credeam că Anglia e civilizată. Dar e bolnavă.\" Declaraţia îi aparţine Monikăi Konczyk, femeia a cărei poză, sărind de la etajul unei clădiri în flăcări, a devenit emblema revoltelor din Marea Britanie.
Diagnosticul este şocant. Să fie şi adevărat? Nu cumva sunt vorbe spuse la supărare? Dacă Anglia nu e civilizată, atunci poate nici Norvegia dementului Breivik nu este? Nici Franţa, unde răzmeriţele din 2005 au fost mai violente decât acum? Nici Spania "Indignaţilor"? Nici Germania, unde şeful sindicatului poliţiştilor avertiza că sunt posibile mişcări de stradă asemănătoare celor britanice? Dacă e aşa, ce mai rămâne din Europa şi civilizaţia ei?
Dicţionarele spun că civilizaţia este nivelul de dezvoltare materială şi spirituală la un moment dat. Cum, în ciuda crizei, dezvoltarea materială nu poate fi, încă, pusă la îndoială, rămâne de discutat dezvoltarea spirituală. A ţinut spiritul european pasul cu autostrăzile şi cu zgârie norii? Cu PIB-ul şi cu indicii bursieri? În ultimele decenii, cei trei piloni pe care s-a fondat şi dezvoltat Europa - familia, şcoala şi biserica - au fost supuşi unor atacuri sistematice şi programatice.
Poliţia a anunţat că majoritatea vandalilor provin din familii dezbinate. Dar ce este o familie nu mai e clar. În tot mai multe state occidentale, legea nu mai defineşte căsătoria drept unirea dintre un bărbat şi o femeie. Familia tradiţională este atacată, pentru că, de exemplu, ar îngrădi emanciparea femeii. Căsătoriile homosexuale ar reprezenta, dimpotrivă, un simbol al libertăţii şi diversităţii. Există un curent tot mai puternic împotriva botezului pruncilor, pentru că li s-ar încălca libertatea de a-şi alege religia. Dar pe micuţi nu-i întreabă nimeni când, arvuniţi din pântecele mamelor surogat sau concepuţi cu taţi anonimi, sunt înfiaţi şi obligaţi să crească cu doi părinţi de acelaşi sex.
@N