În perioade de efort intelectual şi stres, corpul are nevoie de susţinere prin alimentaţie: nucile, migdalele, caisele, peştele şi carbohidraţii sunt de mare ajutor celor care se pregătesc de examen. Sursa: SHUTTERSTOCK
O parte a procesului de învăţare, mai importantă decât s-ar crede, este alimentaţia echilibrată. Elevilor care urmează să susţină a doua sesiune a Bacalaureatului în această lună le este recomandat, în special, consumul de legume şi fructe însă trebuie să evite, pe cât posibil, mâncărurile de tip fast-food, cafeaua sau băuturile energizante. Organismul are nevoie de carbohidraţi pe care îi ia din cereale, paste, pâine (preferabil integrală) etc.
Afine, morcovi şi lămâi pentru concentrare mai bună
Deoarece este o perioadă în care legumele şi fructele se găsesc din belşug în toate pieţele, medicul nutriţionist Luiza Pârvu recomandă cinci porţii de legume şi de fructe, în fiecare zi. O porţie este echivalentul a câte fructe putem cuprinde într-o mână.
"Cei ce doresc să-şi sporească puterea de concentrare pot să consume afine, morcovi şi lămâi. Recomand zilnic un pahar cu apă, cu două linguri de suc de lămâie, îndulcit cu miere", mai spune medicul.
O ceaşcă cu afine pe zi reprezintă un sprijin excelent pentru creierul supus procesului intens de învăţare. Studiile au arătat că acestea ajută la protejarea creierului de efectele chimice negative generate de stres.
Nu doar fructele în sine sunt recomandate, chiar şi produsele de tip iaurt sau cerealele care conţin şi afine pot fi servite la micul dejun. Foarte utile pentru perioadele de stres sunt şi portocalele, pentru că sunt bogate în acid folic, ce ajută la o procesare mai bună a informaţiilor.
Migdale pentru memorie, somon pentru creier
Substanţele nutritive conţinute de migdale îmbunătăţesc funcţionarea creierului şi au un efect pozitiv asupra memori