Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, că în cazurile în care se constată fraudarea sistemului de asistenţă socială ar trebui să se poată merge până la răspunderea penală, în prezent neexistând în lege măsuri clare pentru recuperarea banilor cheltuiţi ilegal, informează Mediafax.
Ministrul Sebastian Lăzăroiu a spus că, în prezent, în cazul primarilor care acordă ilegal ajutoare sociale, inspectorii sociali nu pot decât să recomande încetarea plăţilor sau refacerea anchetelor sociale, dar sumele cheltuite pentru plata acelor ajutoare nu pot fi recuperaţi.
"Trebuie mers până la răspunderea penală. (...) Acum se poate sesiza Parchetul", a precizat Sebastian Lăzăroiu.
Ministrul a mai spus că Inspecţia Socială, pe lângă faptul că nu are suficientă autoritate, are doar 136 de angajaţi, adică în jur de doi inspectori pe judeţ.
"Cum pot verifica 100 de oameni 14 miliarde de lei şi opt milioane de asistaţi sociali? Această Inspecţie Socială a avut 350 de angajaţi, dar după restructurări s-au luat oameni. S-a făcut acea Agenţie pentru Prestaţii Sociale, casieriile lui Moş Crăciun, care face plăţi. În loc ca plăţile să le facă primăriile, le face ministerul. ANPS are cam 25 de oameni pe judeţ iar inspectorii care ar trebui să verifice cum dau primarii banii sunt vreo 80", a adăugat Lăzăroiu.
El a precizat că în noua sesiune parlamentară va fi reorganizată Inspecţia Socială, care ar trebui să funcţioneze precum Inspecţia Muncii.
Ministrul Sebastian Lăzăroiu a mai spus că, în opinia sa, ar fi necesari cel puţin 10 inspectori sociali în fiecare judeţ, iar acest lucru nu trebui să însemne noi angajări, ci transferarea oamenilor din alte instituţii. Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, că în cazurile în care se constată fraudarea sistemului de asistenţă socială ar trebui să se poată merge până la răspunderea