Guvernul de la Chişinău a decis să transforme Istoria Românilor într-o disciplină opţională în Republica Moldova. În locul ei, în şcoli şi licee va fi predată materia care se va numi pur şi simplu Istoria.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Ministrul Educaţiei de la Chişinău, Mihai Şleahtiţchi, a declarat că vor exista trei manuale de Istorie a Românilor, pentru clasele a V-a, a X-a şi a XII-a, care "le vor fi recomandate elevilor de către profesori, în anumite situaţii, pe anumite segmente".
În rest, a precizat ministrul Educaţiei, va exista un singur manual numit "Istoria" care în proporţie de 50% va conţine istorie universală, de 45% istorie a românilor şi de 5% "istorie locală sau regională".
"Aceste modificări în programul şcolar sunt în strictă concordanţă cu standardele europene şi punctul de vedere al organismelor internaţionale", a subliniat Mihai Şleahtiţchi, fără a intra în detalii. Istoria Românilor, între comunişti şi pro-europeni
Pentru prima dată, Istoria Românilor a fost exclusă din învăţământ în 2006, de către autorităţile comuniste de atunci, fiind înlocuită cu aşa-zisa istorie integrată, mai exact cu un singur manual de Istorie.
Manualele editate de către autorităţile comuniste fuseseră însă criticate foarte dur atât de către profesori, cât şi de către savanţi şi societatea civilă, pe motiv că denaturau adevărul istoric. Ele încercau, între altele, să justifice într-o anumită măsură colectivizarea forţată sau deportările din perioada sovietică.
Manualele respective nu au mai reuşit să ajungă în şcoli, iar odată cu plecarea comuniştilor de la putere în 2009, noile autorităţi s-au angajat să editeze alte manuale de Istorie. Chişinău, Corneliu Rusnac, despre manualul de Istorie a românilor din Republica Moldova
Guvernul de la Chişinău a decis să transforme Istoria Românilor î