După ce, în urmă cu cinci ani, Ecuadorul anunţa că a descoperit un mare zăcământ de petrol sub parcul naţional Yasuni, acum cere ajutorul statelor puternice ale lumii, pentru a salva fauna şi flora. Ca să nu extragă ţiţeiul, Ecuadorul a cerut suma de 3,6 miliarde dolari, adică jumătate din cât ar câştiga dacă ar permite excavările.
Puteţi citi mai multe informaţii despre campania demarată de Ecuador aici.
În urmă cu cinci ani, compania petrolieră de stat Petroecuador a descoperit o cantitate foarte mare de petrol- aproximativ un miliard de barili de petrol- sub parcul naţional Yasuni, în apropiere de graniţa Ecuadorului cu Brazilia, potrivit cotidianului britanic The Guardian.
Până în prezent, Ecuadorul a câştigat 130 miliarde de dolari din petrolul extras din pădurile sale, care reprezintă 9 milioane de barili, adică jumătate din ceea ce se credea a fi rezerva totală de petrol a ţării.
Totuşi, ţiţeiul descoperit în Yasuni se află sub una din cele mai bogate zone ale parcului, din punct de vedere al biodiversităţii (Ishpingo Tambococha Tiputini), iar extragerea petrolului ar însemna distrugerea ecologică a zonei.
În parcul Yasuni trăiesc, pe un hectar, mai multe specii de plante, animale şi insecte decât oriunde altundeva în lume, notează The Guardian. Cercetătorii au ales la întâmplare o parcelă din parc, de un kilometru pătrat, în care au găsit 47 specii de amfibieni şi reptile, 550 feluri de păsări şi 200 specii de mamifere. Într-un hectar din parcul Yasuni cresc mai multe specii de arbori decât în toate pădurile din America de Nord.
Ministrul petrolului, Alberto Acosta, de profesie economist, responsabil pentru ce se va întâmpla cu petrolul, a propus guvernului două planuri: fie să nu permită extragerea petrolului, dar Ecuadorul să fie despăgubit de puterile economice ale lumii, fie să permită desfăşurarea normală a excavaţiilor