Procesatorii spun că au avut pierderi anul acesta ţinând nemodificat preţul la pită şi că acum au ocazia de a-şi recupera cheltuielile. Producătorii se plâng că doar intermediarii se vor îmbogăţi. La bursă, preţul grâului a scăzut la 0,75 lei/ kilogram, faţă de 1-1,2 lei cât a fost anul trecut. Cultivatorii spun că la acest preţ abia îşi scot cheltuielile.
Zilele acestea s-a finalizat recoltarea grâului şi a altor cereale de vară. În judeţul Bacău au fost cultivate peste 14 mii de hectare de grâu, iar producţia medie depăşeşte 4 tone la hectar. Unde s-a practicat agricultură performantă, cu tehnologii moderne, producţia a ajuns chiar şi la 7 tone la hectar.
„E un an agricol foarte bun şi la toate culturile ne aşteptăm la producţii semnificativ mai mari ca în ultimii ani. La grâu s-a recoltat peste 4 tone la hectar, faţă de 3,2 tone cât a fost în 2010“, a spus Ioan Chiriac, directorul Direcţiei Agricole Bacău.
„În mod normal, pâinea ar trebui să se ieftinească“
Laurenţiu Baciu, administratorul Romagria, a cultivat în acest an peste 300 de hectare de grâu şi a obţinut o producţie cuprinsă între 4 şi 5 tone. „Preţul este foarte mic, de 0,7-0,75 lei pe kilogram. Faţă de anul trecut, cotaţia grâului a scăzut cu 20-25 la sută. Am vândut deja şi am să mai vând“, a spus Laurenţiu Baciu.
Omul de afaceri afirmă că pentru producători, chiar dacă au obţinut o recoltă bogată, nu sunt multe motive de bucurie deoarece profitul nu va fi pe măsură. Şi de această dată, avantajaţi vor fi intermediarii de pe piaţă şi procesatorii. „Nu are nicio legătură preţul grâului şi al pâinii. În mod normal, proporţional, ar trebui să se ieftinească“, a mai spus Baciu.
Eugen Popa, administrator al societăţii Aicbac, a recoltat peste 400 de hectare de grâu şi a obţinut o producţie medie de 5 tone. Deoarece a avut nevoie de bani, a vândut deja 500 de tone, la un pre