Producătorii de legume din Bihor cultivă după ureche, iar marfa lor ajunge să se vândă pe bani de nimic. Cu toate că, în acest an, a existat supraproducţie la culturile de leguminoase din judeţ, fermierii îşi vând produsele la preţuri mici, pentru că nu au ştiut ce să cultive.
Cultivatorii bihoreni şi-au frecat degeaba mâinile de bucurie când şi-au văzut recoltele bune de varză, pepeni ori roşii. Pentru ei, bilanţul de până acum e unul păgubos şi asta deoarece nu au cultivat ce trebuie. Chiar dacă producţia este una peste aşteptări, nu există cerere pentru ce au cultivat în grădinile lor. Iar pentru a nu rămâne cu marfa nevâbdută, producătorii se văd nevoiţi să lase la preţ.
„Anul acesta, s-a cultivat cel mai mult varză, în zonele din Toboliu, Giriş şi Cheresig. Urmează pepenii verzi şi galbeni, cu o suprafaţă dublă faţă de anul trecut. Totodată, mulţi s-au orientat spre roşii, pentru că anul trecut au avut un preţ bun, de până la trei lei", afirmă Nicoale Hodişan, şeful Direcţiei Pentru Agricultură Bihor. Însă alte legume se află la mare cerere pe piaţă, în acest moment. „În momentul de faţă, se caută fasole verde şi broccoli. Nu se găseşte fasole, deşi suntem în plină vară. Nu prea a cultivat nimeni nici broccoli. Producătorii bihoreni cultivă haotic. Ei cultivă anul acesta ce a mers bine anul trecut", spune Marius Ştefan, directorul Camerei Agricole a Judeţului Bihor. Altfel spus, bihorenii cultivă după ureche, fără a ţine cont de o planificare a culturii. „Ar fi fost bine să facă o planificare a culturii în funcţie de cerere de pe piaţă. Cererea o dau marii jucători, care dictează ce se caută şi, astfel, noi progrmăm producţia", explică Ştefan. Pentru că în Bihor nu se cultivă legumele care au trecere printre marii cumpărători, intervin pe piaţă comercianţi din altă parte. „Piaţa e reglată din judeţele învecinate. Totodată, intervin comercianţii care c