Produsul Intern Brut a avansat doar cu 0,2% în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru. Guvernul se aştepta, în negocierile cu FMI, la o creştere de cel puţin 0,3-0,4%. Uşoarele rateuri ale motoarelor economiei - industria şi exporturile - au determinat frânarea creşterii PIB de la 0,7% în trimestrul I la 0,2% în trimestrul II.
Perioada aprilie-iunie (trimestrul al doilea) din acest an a fost ceva mai puţin productivă pentru România, reiese din datele tip „semnal" referitoare la evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. În serie ajustată sezonier, avansul PIB a fost de 0,2% faţă de trimestrul anterior şi de 0,3% faţă de acelaşi trimestru din 2010.
Reamintim că, la sfârşitul lunii iulie, oficialii de la Palatul Victoria au declarat că Executivul mizează în trimestrul al doilea pe o creştere a PIB de 0,3%-0,4%, faţă de primul trimestru, cifrele acestea fiind discutate şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în misiunea de evaluare încheiată la 4 august. În primul semestru din acest an, economia României a avut un avans de 1,6% pe serie brută, respectiv 0,3% pe serie ajustată sezonier, aceasta fiind prima creştere semestrială consemnată din 2008 încoace.
Agricultura ne dă motive de optimism
Datele privind avansul PIB reprezintă o surpriză pozitivă, având în vedere evoluţiile sectoriale, pentru cei mai mulţi dintre economişti. Astfel, potrivit economistului-şef al ING Bank România, Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, evoluţia din trimestrul al doilea poate fi explicată printr-o performanţă foarte bună în agriculturã, care ar putea continua şi ar fi singura şansă de a atinge o creştere economică de 1,5% în 2011. „Dacă în 2012 va fi un an agricol normal, atunci contribuţia sectorului la formarea PIB va fi negativă, având în vedere supraperforman