Bursele au început săptămâna într-o atmosferă calmă ca urmare a datelor economice bune privind Japonia, dar mulţi analişti externi spun că ar mai putea veni perioade de volatilitate ridicată, aşa cum a fost săptămâna trecută.
Mai mult, astăzi este o zi importantă pentru Europa, urmând să fie anunţate datele privind creşterile economice, după care toţi ochii se vor îndrepta către Paris unde după-amiază preşedintele francez Nicolas Sarkozy se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel.
Unii analişti apreciază că volatilitatea ridicată, în special căderile de amploare, reprezintă semne că pieţele financiare sunt departe de a se stabiliza, la trei ani de la izbucnirea crizei financiare mondiale.
De asemenea, incapacitatea liderilor politici de a rezolva prebleme importante cu care se confruntă ţările dezvoltate precum poverile uriaşe ale datoriilor şi stagnarea economiilor ar putea alimenta în continuare volatilitatea de pe burse.
Perioadă de incertitudini
"Intrăm într-o nouă zonă de pericol", a avertizat preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoelick, scrie The Wall Street Journal. Zoelick spune că liderii lumii va trebui să acţioneze hotărât, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, pentru a readuce încrederea pieţelor.
Premierul statului Singapore Lee Hsien Loong atrage atenţia, la rândul lui, că economia mondială ar putea reintra în recesiune având în vedere incertitudinea economică din SUA şi Europa care ar putea frâna motoarele economice asiatice precum China şi India.
Unii analişti avertizează, de asemenea, că economia bazată pe exporturi a statului Hong Kong - un barometru al sănătăţii economiei globale - se afundă într-o recesiune care va dura, probabil, cel puţin un an.
"Cererea mondială este foarte slabă şi ne aşteptăm ca SUA şi Europa să înregistreze încetiniri accentuate sau creşteri ap