Foto: Thinkstock Este o glandă endocrină, la fel ca tiroida. Însă secretă mai mulţi hormoni, dintre care unii de o importanţă crucială (de exemplu, lipsa totală a hormonilor mineralocorticoizi poate induce moartea în câteva zile dacă nu se intervine medical). A produs pacienţi celebri: de exemplu, fostul preşedinte american J.F. Kennedy a suferit de insuficienţă corticosuprarenală sau boala Addison. Dar, cu toate acestea, existenţa şi rolul ei rămân foarte vagi pentru cei mai mulţi dintre noi. Este evident că e situată deasupra rinichilor, dar în afară de asta mai ştim altceva despre glanda suprarenală?
Ei bine, glandele suprarenale sunt nişte structuri mici, de aproximativ cinci grame fiecare, situate la polul superior al rinichilor. Ele prezintă două zone: una centrală (sau medulară), care este înrudită cu sistemul nervos simpatic şi produce nişte hormoni numiţi catecolamine, adică adrenalina şi noradrenalina. Zona periferică are la rândul ei trei regiuni suprapuse, care dinspre exterior spre interior produc trei tipuri de hormoni: mineralocorticoizi, glucocorticoizi şi sexuali.
Sodiul şi potasiul
Hormonii mineralocorticoizi reglează echilibrul hidro-electrolitic, adică al apei şi al celor doi ioni importanţi din organism, sodiul şi potasiul. În mod fiziologic, aceştia reduc pierderea de sodiu şi apă prin rinichi şi determină eliminarea de potasiu. Astfel, cel mai important hormon este aldosteronul, responsabil de 90% din activitatea mineralocorticoidă.
Valoarea sa normală este de 6 mg/dL, secreţia zilnică fiind de 0,15 mg. Scăderea aldosteronului determină creşterea eliminării de sodiu şi apă (prin urină) şi acumularea de potasiu în sânge, fenomene devastatoare pentru organism. Astfel, scade volumul extracelular şi, implicit, volumul de sânge, se reduce debitul cardiac şi dacă nu se intervine ori dacă valorile sunt foarte s