Cel mai înalt turn de biserică din România este deschis turiştilor. Sute de oameni au profitat de ocazie luni şi au urcat cele 175 de trepte care duc spre vârful turlei bisericii romano-catolice Sfântul Mihail, din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.
Turla a fost deschisă publicului cu ocazia Zilelor Culturii Maghiare la Cluj, organizate anul acesta pentru a doua oară. Oamenii au intrat prin grădina bisericii, un fost cimitir medieval, apoi au urcat treptele de piatră şi de lemn ale turlei. Există mai multe platforme la diferite înălţimi, care adăpostesc, ca într-un veritabil muzeu, fragmnte de sculpturi în piatră, prinse de pereţi, dar şi altare vechi ori retablu-uri, adică tablouri cu tematică religioasă şi care sunt aşezate în spatele altarelor. Din unele dintre ele nu au mai rămas decât fragmente, care vor fi restaurate şi apoi puse în valoare, după cum spun reprezentanţii parohiei romano-catolice.
Spre vârful turlei cu ceas se află cele patru clopote, dintre care unul a fost turnat în anul 1600, pe vremea lui Mihai Viteazul şi care poartă diferite inscripţii în limbile latină şi maghiară. "Perspectiva oferită de turla bisericii Sfântul Mihail asupra centrului oraşului seamănă cu cea oferită de turlele de la Sagrada Familia asupra Barcelonei", a spus unul dintre vizitatori. Turla va rămâne deschisă turiştilor şi în perioada următoare, contra unor mici donaţii, care urmează să fie utilizate pentru restaurarea monumentelor istorice, după cum a afirmat epitropul parohiei, fostul viceprimar al Clujului, Janos Boros. Pe viitor, va putea fi vizitat şi podul bisericii, unde ar putea fi amenajat un mic muzeu.
Monument al goticului german
Lăcaşul de cult din centrul Clujului este unul dintre monumentele goticului german din Transilvania. El a fost construit de locuitorii saşi ai oraşului, ca urmare a unui privilegiu acordat, în anul 1316, de către regel