Supravieţuirea celor cinci nou-născuţi prematur după incendiu de la Maternitatea Giuleşti este o situaţie rară în orice spital din lume, dar astfel de tragedii trebuie prevenite, mai ales că instalaţiile din orice unitate de stat sau privată au un anumit grad de risc, a declarat, marţi, Raed Arafat, scrie Mediafax.
"După tragedia de la Giuleşti au fost luate mai multe măsuri. Numai că nu sunt suficiente măsurile de alarmare contra incendiului şi de depistare a fumului. Fiecare angajat trebuie să ştie nivelul lui de responsabilitate. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat la Giuleşti în august 2010 vedem că, din păcate, au fost mai multe aspecte care au favorizat apariţia acestei tragedii", a declarat, marţi, subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
El a mai spus că printre cauzele tragediei din urmă cu un an de la Maternitatea Giuleşti au fost faptul că un angajat a plecat din secţia de nou-născuţi fără să aibă înlocuitor, că cineva a făcut improvizaţii la sistemul electric care au produs incendiul, dar şi că a lipsit de acolo sistemul de alarmare. Raed Arafat a subliniat că toţi aceşti factori au dus la "o tragedie cu un aşa mare impact".
"Din cauza asta răspunsul este că oricât vei face este posibil să mai apară cândva, undeva ceva. Nimeni nu poate să garanteze că niciodată nu vom mai vedea un incendiu sau o problemă în structurile sistemului sanitar, cum nu putem nega acest lucru în structurile oricărui sistem public sau privat. Important este să fie luate toate măsurile de prevenire, ştiind ce s-a întâmplat, să nu se mai repete aceste deficienţe, şi anume sistemele de alarmare împotriva incendiilor să existe şi să funcţioneze. De asemenea, este obligatorie verificarea periodică a instalaţiilor", a mai spus subsecretarul de stat.
Raed Arafat a precizat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează periodi