Operele artistului popular sunt unicate în lume, fapt ce i-a creat un renume internaţional. Sutele de figurine din lut, cărora le-a dat viaţă artistul popular redau, în detaliu, universul satului românesc, valoarea lor documentară fiind inestimabilă.
Nicolae Diaconu este membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România. El îşi adaugă mereu titulaturii sale şi cuvântul „Sofroneşti", „cătunul de case" din Iaşi în care a avut norocul să se născă, în mai 1955.
Lutul, simbol al miturilor facerii, este modelat şi ars de ceramist fără să-i lipsească elementele specifice anumitor zone ale ţării. Figurinele realizate de Nicolae Diaconu sunt adevărate cronici ale satului tradiţional românesc, iar valoarea lor documentară a făcut ca acestea să fie găzduite de Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra" din Sibiu, dar şi la Bucureşti, la galeriile Muzeulului Ţăranului Român şi la Muzeul Satului.
Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu figurinele create de Nicolae Diaconu!
„Când eram mic, în satul meu de baştină şi ieşeam cu vacile pe un deal unde, de plictiseală, modelam păsări şi diverse animale din lut", îşi aminteşte bărbatul. În timp, artistul şi-a format mâna, iar acum a ajuns un artist de renume mondial. S-a stabilit la Codlea, unde şi-a făcut propriul atelier de prelucrare a lutului.
Figurine celebre din lut
Fiecare figurină pe care o realizează ceramistul, recunoscut pe plan internaţional, sugerează o vârstă, o stare şi un anumit statut social şi întotdeauna sunt diferite între ele.
„Printre modelele create de mine se regăsesc o parte dintre consătenii mei. Personajelor ilustrate nu le lipsesc straiele de lucru, cele de zi cu zi. Cheia succesului în această tehnică e că mă folosesc şi de secretele confecţionerului, prin faptul că le creez toate hainele. Acest univers al satului românesc m