Romii din Giurgiu o primesc pe Mari ca pe omul care-i învaţă de bine: ar pune-o să calce şi pe un covor roşu. Explicaţiile despre doctori sună parcă mai bine dacă vin din partea unuia de-ai lor. Sursa: VLAD STĂNESCU
Până să se dumirească romii din Giurgiu care e treaba cu mediatorii sanitari care vin să-i întrebe de sănătate, Mariana Teliţă era luată pe sus în comunitatea în care începea să lucreze acum şase ani. Fără să-i dea voie să scoată o vorbă, oamenii credeau că vine cu ajutoare, că le va da bani sau că, undeva prin buzunare, are dosit "ceva bun". Bunul pe care Mari, aşa cum îi spun cei pe care îi vizitează, l-a dus romilor este informaţia. I-a învăţat să meargă la medic, să-şi vaccineze copiii la timp, a mers cu ei de mână să-şi facă buletine şi, uneori, a mers la şcoală să vorbească în numele părinţilor.
"Nu puteam să mă angajez"
Mari şi-ar fi dorit să lucreze într-o bancă. După ce a terminat liceul, a făcut un curs de tehnician bancar. Nimic însă nu se prevedea după terminarea lui. "Nu puteam să mă angajez", povesteşte Mari. Nu crede că a avut vreo legătură cu etnia din care face parte: "Oricum, acum nimic nu mai contează. Iubesc ce fac şi, deşi am auzit că de la anu’ nu vor mai fi fonduri de la Ministerul Sănătăţii pentru noi, eu nu vreau să renunţ".
Cursurile pentru mediatori sanitari le-a absolvit acum şase ani. După asta, nouă luni a fost voluntar şi a lucrat pe lângă un medic de familie din Giurgiu. A învăţat câte puţin din medicina primară, educaţie, ba chiar comunicare. "Toate mi-au folosit, că a trebuit să ştiu să mă bag pe sub pielea lor, că nu toţi te acceptă de prima oară. Eu nu-s nici medic, nici asistentă, şi-atunci trebuie să le explic ce caut în casa lor", mai spune Mariana.
Problemele unei comunităţi
Mediatorul sanitar a ajuns să ştie pe de rost ce nevoi au familiile la care merge în fiecare zi. Sunt 800