Astăzi s-a împlinit un an de la tragedia care a pus întregul sistem sanitar în alertă: moartea a şase nou-născuţi din cauza unui scurt circuit provocat de la un aparat de aer condiţionat. "Adevărul" vă prezintă cum se lucrează în prezent la spitalul care în 2010 şi-a câştigat titlul de "maternitatea groazei".
Părinţii ai căror copii au murit la Maternitatea Giuleşti retrăiesc clipele de coşmar, dar implacabil, viaţa merge înainte şi zeci de mămici care au născut în acelaşi loc. Tăticii stau în continuare pe bănci aşteptând mămicile să le dea ultimele veşti despre micuţii lor. E linişte, nimic nu pare să amintească de tragedia de anul trecut.
Secţia Terapie Nou-Născuţi, unde s-a produs explozia, este complet renovată. Pereţii sunt vopsiţi în culori pastel, instalaţiile electrice, de gaze şi aer condiţionat au fost înlocuite. Singura problemă rămâne cea a personalului: Maternitatea are acelaşi număr de asistente. "Am rezolvat problema la Neonatologie, acolo unde a fost tragedia, unde există două asistente la şapte copii. În secţia post-recuperare avem două asistente la 14 copii", a declarat doctorul Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti.
Daţi click pe poze pentru fotogalerie
“S-au îndreptat lucrurile, le e frică acuma, s-au cuminţit. După ce s-a întâmplat, stă toată lumea cu ochii pe ei”, defineşte situaţia Valentin, un tătic venit din Bolintin să-şi ia băieţelul de două zile acasă.
A trebuit să treacă un an şi şase bebeluşi să moară ca Spitalul de Ostetrică Ginecologie “Panait Sârbu” să devină o Mecca a maternităţilor. Gina, soţia lui Valentin, îşi aduce lucrurile din salon şi, cu uşurare pe chip, se declară cât se poate de mulţumită. “Medicii sunt foarte buni, sunt drăguţi, atenţi. I-am dat unei asistente un ban şi mi i-a dat înapoi. Nu mi-a venit să cred. E curat, e foarte bine, faţă de alte maternităţi”, expli