Avântul periculos luat de extrema dreaptă din Europa poate fi stopat dacă statele ar sprijini integrarea imigranţilor, însă sub condiţii bine definite. Toată lumea vorbeşte astăzi despre valul de violenţă care a afectat Marea Britanie. Dar mulţi uită că Regatul Unit a fost recent marcat de o altă situaţie controversată.
La intrarea în unele zone locuite de musulamni extremişti au apărut postere pe care scria: "Intri într-o zonă controlată de sharia - legile musulmane se aplică aici". Grupul extremist Islam4UK (Islam pentru Marea Britanie) plănuieşte de ceva vreme să pună, încetul cu încetul, bazele unui emirat islamic în Marea Britanie. Astfel de afirmaţii sunt ca mierea pentru auzul grupurilor de extremă dreaptă. Atacurile din Norvegia nu sunt şi un rezultat oribil al acestor atitudini.
În faţa unor asemenea provocări, liderii europeni au preferat adesea soluţii de tipul „capul în nisip" - abordare evidentă şi în timpul crizei datoriilor din zona euro. Aceasta a lăsat un gol pe care extrema dreaptă a început repede să-l umple. Iar apoi, unii lideri de centru dreapta au încercat să se facă simpatici electoratului tot mai numeros de extremă dreapta.
Metoda Sarkozy şi „compromisul" nordic
În 2005, Sarkozy a fost perceput ca un lider foarte ferm în timpul revoltelor din suburbiile pariziene, şi în 2010, prin deportarea rromilor. Apoi, a lansat şi o ameninţare la adresa infractorilor de origine străină cu naţionalitate franceză. Planul lui este de a lovi în legitimitatea extremei drepte şi de a satisface, în acelaşi timp, opinia publică. Dar oare nu ar trebui ca liderii europeni să orienteze ei înşişi opinia publică, în loc să fie mereu influenţaţi de ea şi să se supună ei?
O altă abordare poate fi observată în Ţările de Jos şi Danemarca. Aici, extrema dreaptă a fost ţinută departe de guvernare. În ultima vreme însă, alegerile