Albirile frecvente, vinul sau cafeaua consumate în exces, folosirea dinţilor pe post de unelte, ca şi periajul rar sunt printre factorii ce distrug dantura.
Pe lângă clasicele recomandări, mergi la stomatolog de două ori pe an şi tratează din timp orice carie, evitarea unor factori riscanţi pentru dinţi ajută la păstrarea sănătăţii lor.
1. Fosirea dinţilor pe post de unelte
Spargerea în dinţi a cuburilor de gheaţă sau a bomboanelor dure, deschiderea capacelor sticlelor şi a pungilor de snack-uri cu dinţii sau orice altă activitate care implică exercitarea unei presiuni ridicate asupra dinţilor poate duce la fisuri ale smalţului sau la ruperea unor fragmente din corpul dinţilor.
2. Scrâşnitul din dinţi
Bruxismul, aşa cum este denumit în termeni medicali, poate fi diurn sau nocturn şi poate produce dureri şi fracturi dentare sau dureri de cap. "În funcţie de situaţie, afecţiunea se poate trata cu gutiere, medicamente specifice, dar şi prin decondiţionarea anumitor obiceiuri vicioase", precizează medicul stomatolog Valentina Boboc.
3. Băuturile colorate
Vinul roşu, cafeaua, ceaiul şi sucurile care conţin coloranţi artificiali pătează dinţii. "Aceste «pete» se formează pe o placă bacteriană, care în timp se îngroaşă şi formează tartrul, cel mai vizibil în spaţiile dintre dinţi", mai explică stomatologul Valentina Boboc. Pe lângă recomandarea de a consuma o cantitate cât mai mică din aceste băuturi, medicii vă sfătuiesc să folosiţi un pai, când este posibil.
4. Albirile frecvente
Albirea poate duce la iritarea gingiilor sau la sensibilitate dentară ridicată. Dacă aveţi dinţi sensibili, boli ale gingiilor sau smalţul afectat, este posibil ca dentisul să nu vă recomande albirea sau să vă recomande utilizarea unui gel de albire cu o concentraţie mai scăzută. În plus, "albirea trebuie făcută numai cu produse profesionale şi numa