De anul viitor, nu vor mai putea fi construite clădiri fără a obţine în prealabil certificatul energetic. Acesta va fi impus şi imobilelor care urmează să fie renovate, vândute sau închiriate. Amenzile pornesc de la 2.500 de lei şi ajung până la 20.000 de lei, pentru nerespectarea acestor obligaţii.
Actul normativ stabileşte că, în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru clădirile noi, se va solicita prin certificatul de urbanism şi întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de încălzire.
Certificatul energetic este valabil 10 ani şi cuprinde valoarea consumurilor energetice şi de emisii CO2, care permit evaluarea şi compararea performanţei energetice a clădirii. De asemenea, va trebui să includă recomandări de reducere a consumurilor energetice.
Certificatul este obligatoriu şi în cazul clădirilor care se vând sau se închiriază, caz în care proprietarul trebuie să depună la autoritatea fiscală o copie a acestuia. Contractele încheiate fără respectarea acestei obligaţii vor fi considerate nule de drept.
Certificarea şi auditarea energetică se realizează de către auditori atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Rurale.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!