Băuturile energizante îţi creează stări de anxietate, nelinişte, depresie, hipertensiune arterială şi tulburări de ritm cardiac, avertizează medicii nutriţionişti.
gândul vă prezintă riscurile la care vă expuneţi dacă faceţi abuz de astfel de produse.
"Energizantele conţin cofeină, zahăr sau îndulcitori artificiali, taurină, stabilizatori, coloranţi şi arome. Aceste băuturi au rolul de a furniza energie unui organism care trebuie să facă faţă unor eforturi fizice, de concentrare sau unor factori de mare stres", spune lector dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.
Aceste produse pot face parte din dieta zilnică, atât timp cât avem un stil de viaţă echilibrat. "Paradoxal, băuturile energizante nu trebuie băute atunci când organismul este obosit, deoarece îl seacă şi de ultimele resurse. Pentru că au un conţinut ridicat de cofeină, doza limită recomandată este de 250 de mililitri pe zi. Atunci când această cantitate este depăşită, în organism se produc diferite dezechilibre. Deşi pe piaţă există sortimente la 500 de mililitri, persoanele care cumpără astfel de doze ar trebui să fie conştiente că este vorba de un supradozaj", afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul de Institutului de Cercetări Alimentare.
Energizantele provoacă dependenţă
Băute mai ales în perioadele în care sunt examene, teste sau diferite concursuri, aceste băuturti pot provoca dependenţă, spun nutriţioniştii. "Acest lucru apare din cauza cofeinei. Efectul de dependenţă de energizante este acelaşi ca şi în cazul cafelei", explică prof. dr. Mencinicopschi.
Ficatul şi inima sunt organele care au cel mai mult de suferit din cauza abuzului de astfel de produse. "Băuturile energizante afectează organismul şi la nivelul sistemului nervos, deoarece persoanele care fac exces de acestea prezintă un risc crescut de a deveni depresivi", completează nutriţionistu