Tatăl şi mama strâng cureaua din timp, pentru a pregăti banii copiilor care pleacă de acasă, pentru a merge la facultate. 500 de lei este suma minimă cu care trebuie să vină la Timişoara un student, banii acoperind cheltuielile din prima lună.
Pentru românul de rând, trimisul copilului la facultate într-un alt oraş înseamnă un adevărat efort financiar. Trebuie să strângă din timp banii necesari viitorilor studenţi atunci când pleacă de acasă. Cum puţini sunt tinerii care muncesc pentru a se întreţine, în majoritatea cazurilor eforturile financiare ale părinţilor continuă pe parcursul anilor de studiu. 500 de lei este suma minimă cu care trebuie să vină la Timişoara un student la locurile fără taxe, care prinde un loc în cămin.
În ea este inclusă taxa de înscriere la facultate şi confirmarea – aproximativ 200 de lei, legalizarea actelor – în jur de 40 de lei, adeverinţa medicală - 70 de lei, chiria pe prima lună - aproximativ 140 de lei (în care sunt incluse şi cheltuielile) şi cartela telefonică - 27 de lei. Pentru cei care nu stau în cămin, cea mai rentabilă variantă este un apartament cu mai multe camere, în care locuiesc mai mulţi tineri.
De exemplu, într-un apartament cu trei camere, în care stau şase studenţi, bugetul necesar primei luni în Timişoara ajunge la 800 de lei. „Aproape 800 de lei am cheltuit în prima lună: taxa de înscriere la facultate şi confirmarea - 200 de lei, legalizarea actelor - 40 de lei, adeverinţa medicală- 70 de lei, chiria pe prima lună - 200 de lei, mâncarea - 100 de lei – căci punem banii la comun şi gătim acasă, fără să ieşim în oraş, curentul – minim 35 de lei, întreţinerea – aproximativ 100 de lei şi telefonul – 27 de lei. Am ieşit mai ieftin, căci locuiesc împreună cu alţi cinci prieteni”, a spus Liviu Mihai Popa, din Drobeta Turnu-Severin, student în anul II la Jurnalism.
Cei mai norocoşi
Există