100 de tineri – dintre care jumătate studiază în străinătate – au serbat ieri la Putna 140 de ani de la primul Congres studenţesc al tinerilor de pretutindeni din 1871. Tinerii au prezentat soluţiile pentru o Românie mai bună, temă discutată în weekend la Forumul „România Jună“ al Ligii Studenţilor Români în Străinătate (LSRS).
Forumul „România Jună" organizat de LSRS s-a încheiat cu un pelerinaj la Putna. Tinerii au dezbătut principalele probleme ale României şi au găsit soluţii de redresare a ţării pe termen lung. Cosmina Dorobanţu, 31 de ani, este doctorand în economie la Oxford. După ce s-a licenţiat la Reed College în America printr-o bursă integrală a universităţii, s-a întors mai aproape de casă, în Europa, şi nu oriunde, ci la Oxford. Câştigătoarea premiului „Studentul Anului din Europa - postuniversitar" oferit de LSRS, Cosmina, timişoreancă la origini, a ajuns să fie primul român angajat la Google, la numai 23 de ani.
A lucrat cinci ani pentru uriaşul motor de căutare. „Mă simt mândră că în urma activităţii mele la Google a lansat chiar şi un birou la Bucureşti, în anul 2008", ne-a spus ea. În prezent, lucrează pentru redactorul-şef al publicaţiei Financial Times şi le predă econometria masteranzilor de la Oxford. Ea a fost unul dintre membrii grupului de expertiză Economie din cadrul Forumului „România Jună" care a avut loc în weekend. „Infrastructura este una dintre problemele ţării. De aceea pierdem investitorii. Nu ne folosim de fondurile europene, iar evaziunea fiscală e de 10% din PIB", consideră tânăra.
Cercetarea nu se poate face în ţară
Ana Neferu, 22 de ani, din Drăgăşani, Vâlcea, absolventă a Colegiului Naţional „Gib Mihăescu", a obţinut o bursă de studii în chimie la University of Richmond din SUA. Rezultatele au făcut-o cunoscută printre colegi, cărora le dă şi meditaţii de unde obţine banii de buzunar. P