Este sâmbătă la prânz şi călătoresc cu autobuzul 149 pe Tottenham High Road, în nordul Londrei. Trec de comisariatul de Poliţie, unde după demonstraţia de protest de săptămâna trecută împotriva împuşcării mortale de către poliţişti a lui Mark Duggan, suspectat de a fi cap al lumii interlope din cartier, au izbucnit tulburările de stradă care s-au extins la o parte a cartierelor Capitalei şi la alte mari oraşe ale Angliei.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Apar primele urme ale protestelor violente din Londra: geamuri sparte și înlocuite cu placaje la o casă de pariuri și la sediul Serviciului pentru Delincvenți Minori (Youth Offending Service – YOS).
Apoi, pe dreapta, cum mergi înspre nord, apar primele urme urâte: un pub incendiat, care nu mai are acoperiș și supermagazinul alimentar Aldi, al cărui acoperiș este înfundat, gata să se prăbușească.
Mă dau jos și o iau spre intersecția cu Lordship Lane, unde tot pe dreapta este acum un teren plin de moloz. Aici a fost un bloc, datând din epoca victoriană (a doua jumătate a secolului al XIX-lea), care a fost incendiat și ruinele sale au fost demolate. 26 de persoane au rămas fără locuință, norocoase să scape nevătămate.
Imediat după aceea, tot pe dreapta, un Job Centre (bursa forței de muncă), având geamurile placardate, în urma vandalizărilor din săptămâna precedentă. Pe trotuarul opus, o altă clădire a serviciilor sociale, care arată la fel.
Pe dreapta, o casă cu etaj, incendiată, împrejmuită cu un gard de lemn provizoriu, pe care este scris (cu cinism) "Robbed by the bankers" ("Jefuit de bancheri").
La vreo 200 de metri mai încolo, stadionul lui Tottenham Hotspur FC, într-o liniște totală. Deși este debutul noul sezon în Premier League, meciul lui Tottenham cu Everton a fost amânat, din motive de securitate. Mai încolo, pe ici pe colo, câte un magazin sau restaura