Potrivit unui studiu realizat de profesorii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, feţele nu sunt recunoscute decât dacă sunt complet neacoperite. Din acelaşi motiv, camerele de la bancomate au fost mutate frontal.
Chiar dacă avem o memorie care nu a dat greş niciodată, specialiştii susţin că nu suntem atât de buni la recunoaşterea feţelor atunci când acestea au anumite părţi acoperite. Un studiu realizat în cadrul Laboratorul de Psihologie experimentală „Gh. Zapan” au arătat că nu te poţi bizui întotdeauna pe ce spun martorii, atâta vreme cât infractorii au purtat ceva pe cap.
„Are implicaţii şi la bancomate. La început camerele video erau puse sus. Acum au înţeles că nu se vedea faţa şi au început să pună camerele frontal. Se putea ca persoana respectivă să poarte o şapcă şi nu recunoşteai nimic”, a explicat profesorul Mihai Aniţei, cel care împreună cu Mihaela Chraif a coordonat cercetarea.
Prin studiul lor au demonstrat că nivelul de cunoaştere depinde de nivelul de acoperire a feţelor şi anumitele zone de acoperire.
Au fost aleşi mai mulţi studenţi care să participe la studiu cărora li s-a prezentat un slide show cu feţe necunoscute dar nu în întregime, ci cu ochii sau gura acoperite. Când, ulterior, au fost întrebaţi, în timp ce erau conectaţi la poligraf, dacă recunosc feţele, mare parte spuneau că nu le recunosc, deşi le văzuseră înainte.
„A fost şi pentru noi un şoc. La un moment dat, fiind multe feţe, omul spunea că nu mai recunoaşte anumite feţe şi acul se ridica în sus, era o incongruenţă între memoria inconştientă, memorată afectivă, emoţional şi partea aceasta de memorie conştientă”, a explicat şi Mihaela Chraif.
CITIŢI ŞI: STUDIU Desenele animate violente provoacă un scurt stop cardio-respirator
Ardeiul iute trezeşte simţurile şoferilor obosiţi. În loc de cafea sau energizant, aliment