Siria, Libia, Irak şi Pakistan sunt scena unor violenţe fără precedent, dovedind că intervenţia Vestului în zonă a eşuat. Primăvara arabă care promitea democraţie, libertate şi prosperitate popoarelor s-a transformat într-o baie de sânge.
Trupele dictatorului libian Muammar Ghadfi au lansat, ieri, pentru prima oară de la izbucnirea revoltelor (acum şase luni) rachete cu rază scurtă de acţiune de tip Scud împotriva rebelilor. Din fericire, racheta de producţie sovietică a ratat ţinta, nimerind în deşert, într-o zonă nelocuită. Potrivit CNN, proiectilul a fost lansat la 80 de kilometri est de Sirt, oraş aflat la jumătatea distanţei între capitala Tripoli şi Benghazi. Un expert militar american a explicat că rachetele Scud nu au precizie, abaterea fiind de 4-5 kilometri. Acesta este şi motivul pentru care nu se poate spune cu exactitate dacă oraşul Brega, controlat de rebeli, a fost ţinta atacului.
Atentatele din Irak au ucis luni 74 de oameni
Focoasele Scud, dezvoltate în anii ,50 de specialiştii URSS, au fost exportate în multe dintre „ţările prietene". În 1990, trupele dictatorului irakian Saddam Hussein au utilizat acest tip de rachetă pentru a distruge ţinte în Arabia Saudită şi Israel. Potrivit informaţiilor obţinute de presa arabă, forţele libiene au în dotare peste 200 de rachete Scud. De mai multe săptămâni, rebelii şi trupele loiale lui Gaddafi se luptă pentru Portul Brega, punct strategic care adăposteşte mai multe rafinării şi terminale petroliere şi care poate fi şi calea de acces a unor provizii de arme destinate mercenarilor lui Gaddafi.
Negocieri între „şobolani" şi dictator?
Pentru opozanţi, care susţin că avansează spre capitală, este esenţial să izoleze Tripoli, unde liderul libian deţine controlul, în ciuda ofensivei NATO. Informaţiile confirmate de serviciile secrete tunisiene şi un membru al ONU, că reb