Mircea Dinescu a declarat luni, că Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară urmăreşte reabilitarea bucătăriei tradiţionale ca formă de cultură.
Ediţia a doua a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, care se desfăşoară în perioada 18-27 august în Portul Cultural Cetate, este dedicată ţărilor dunărene – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, Moldova şi Ucraina – participanţii având ocazia să vadă atât filme dedicate Dunării, unele dintre ele în premieră absolută, cât şi să guste din preparate specifice diferitelor regiuni.
‘În fiecare zi vom vedea filme şi vom mânca mâncăruri reprezentative pentru fiecare ţară la prânz, iar seara, probabil, că vom trece pe chestii autohtone, dar vom încerca să găsim chestii cât mai finuţe. Masa nemţească o vom începe cu un soi de mâncare (…) chemată crapul polonez, gătit cu puţină nucă, cu pesmet, pus la cuptor, cu vin, o mâncare germană care are origini poloneze şi, probabil, până la urmă, cred că evreieşti’, a spus Mircea Dinescu.
‘Filmele pe care le-am selectat sunt aduse după mai multe criterii, nu numai cel calitativ. Am dorit să prezentăm filme de arhive, filme care sigur nu au fost văzute în public şi poate nici de profesionişti în domeniu. Ne-am bucurat să găsim imagini de arhivă, în primul rând datorită lui Marian Ţuţui, selecţionerul festivalului, care a căutat şi a găsit foarte multe filme, unele chiar din 1918-1919, în care apare Dunărea ca personaj principal dar şi porturi dunărene cu imagini foarte-foarte rare pe care este foarte posibil să nu mai avem ocazia să le vedem din nou’, a declarat Constantin Fugaşin, directorul festivalului.
Lista de invitaţi cuprinde peste 100 de persoane din România la care se adaugă şi invitaţii din străinătate, printre care vor fi mai mulţi directori de festivaluri dunărene.
Mircea Dinescu a afirmat,