Un studiu recent asupra ultimilor 90 de ani din Europa demonstrează legătura directă dintre austeritate și anarhie. Realitatea pare să confirme teoria: vezi Grecia, Spania și, mai ales, Marea Britanie. Sursa: REUTERS
Coincidență sau nu, directoarea FMI face un apel neobișnuit de alarmist către toate guvernele lumii să nu ia măsuri de austeritate prea dure. Pentru a nu descuraja relansarea economică, explică ea.
3700 de incidente: manifestații, revolte, asasinate politice
„Credeam că doar un mic grup de specialiști se va interesa de cercetarea noastră”, se amuză Hans-Joachim Voth, istoric al economiei. „Austeritate și anarhie: tăieri bugetare și tulburări sociale în Europa între 1919 și 2009”, este un studiu în care Voth și Jacopo Ponticelli, doi profesori de la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, demonstrează legătura dintre austeritatea economică și dezordinea socială.
Concluziile celor doi sunt cu atât mai interesante, privite din perspectiva manifestațiilor din Grecia și Spania, unde au fost adoptate programe drastice de reduceri bugetare. Dar mai ales vin să dea apă la moară laburiștilor britanici, primii care au sărit să facă legătura între violențele care au zguduit Albionul și măsurile de austeritate decise de premierul Cameron. În Grecia și Spania, la putere se află regimuri de stânga.
Studiul trece în revistă 3.700 de incidente – de la manifestații și răzmerițe până la asasinate politice – petrecute în 28 de țări europene în ultimii 90 de ani, informează France 24. „Acest inventar ne-a permis să stabilim că legătura între tăierile bugetare și riscurile de tulburări sociale era cu mult mai mare decât ne puteam imagina”, declară Voth. El spună că un pachet de măsuri de austeritate reprezentând 1% din PIB atrage o creștere cu 1,5% a riscurilor de a se petrece un incident.
Tăierile bugetare nu pun în pericol realegerea guverne