Mai multe ansambluri bulgăreşti din Moldova şi-au etalat portul şi tradiţiile la Festivalul Interetnic din oraşul de pe Dunăre. În costume de o sută de ani, artiştii amatori de la Cantemir şi Cahul au interpretat cântece de jale vechi de peste două secole.
Ambasadorii Republicii Moldova la Festivalul Interetnic de la Galaţi au fost trei ansambluri folclorice, reprezentând comunităţile bulgară şi cehă. Bulgarii au uimit locuitorii oraşului de pe Dunăre cu costumele lor.
Rochii colorate cu vopsea naturală, papuci croşetaţi de mână şi baticuri ingenioase. Astfel poate fi descrisă ţinuta doamnelor care fac parte din această comunitate.
„Vrem să arătăm lumii întregi că noi, bulgarii, nu ne-am uitat tradiţiile. Avem haine pe care le-am moştenit de la bunei. Rochia pe care o port are peste o sută de ani", povesteşte Nadejda Hineva, o femeie de 53 de ani de etnie bulgară, membră a ansamblului „Soldveiceata". Formaţia întruneşte 16 femei din satul Ursoaia, raionul Cahul.
BOTGROS A FĂCUT FURORI
„Existăm de mai mulţi ani, dar e pentru prima dată când ieşim din satul nostru. Multe dintre cântecele noastre sunt de jale, de pe vremea când strămoşii noştri au trebuit să părăsească Bulgaria", povesteşte, mâhnită, Hineva. Rezultatele recensământului organizat în 2004 arată că în Moldova locuiesc 68.000 de bulgari.
Surpriza festivalului a constituit-o recitalul faimoasei orchestre „Lăutarii". În ultima seară, la concertul lui Nicolae Botgros, numărul spectatorilor practic s-a dublat. Cele 2.000 de scaune puse la dispoziţie de organizatorii festivalului au fost insuficiente, iar multă lume a stat şi în picioare două ore, cât a durat concertul. După puţin timp, unii au abandonat scaunele şi au încins hore chiar în faţa scenei.
Lăutarii au cetăţenie română
Vocile care au răsunat la Galaţi alături de „Lăutarii"