Pentru prima data o echipa de cercetatori britanici studiaza existenta unor universuri multiple sau paralele. Oamenii de stiinta sugereaza idea ca exista posibilitatea ciocnirii Universului nostru cu universurile paralele.
Este Universul nostru doar unul sau exista mai multe? Desi conceptul este bizar, exista o posibilitate reala, potrivit oamenilor de stiinta, care au conceput primul test pentru a investiga aceasta idee, informeaza Live Science.
Posibilitatea ca noi sa traim intr-un Univers multiplu provine de la o teorie numita "inflatie vesnica". Aceasta spune ca, la scurt timp dupa producerea Big Bang-ului, care a format Universul, spatiul si timpul s-au extins diferit in locuri diverse.
Au luat astfel nastere universuri, care pot functiona cu legile lor proprii, diferite de legile fizicii cunoscute de noi.
Ideea a parut pur ipotetica, pana in prezent. Intr-un nou studiu, cercetatorii sugereaza ca Universul nostru ar putea avea frati si ne-am putea ciocni cu acestia. Astfel de coliziuni ar fi putut lasa urme in fundalul microundelor cosmice (CMB) - lumina difuza ramasa de la Big Bang, care strabate Universul.
Cercetatorii de la University College din Londra au dezvoltat un algoritm pe calculator pentru a analiza microundele cosmice pentru modele, care s-ar potrivi.
"Desi eu cred ca exista posibilitatea de a detecta prezenta altor universuri, datele actuale de la sonda WMAP a NASA nu sunt suficient de precise, pentru a face o analiza definitiva. Va trebui sa asteptam datele experimentale de la satelitul Planck", a declarat Thomas Levi, astrofizician la Univeristatea British Columbia din Canada.
Ideea altor universuri dincolo de al nostru ii face pe oameni sa se indoiasca, dar cercetatorii spun ca acest fapt poate avea sens.
"Aceasta idee poate explica unele coincidente