Sistemele de evaluare a riscului pe care se bazeaza bancile sunt concepute pentru a limita incertitudinea cand se imprumuta intre ele, dar tocmai aceste mecanisme pot crea o spirala a autodistrugerii care ar putea ingheta iar pietele monetare.
Joi, o banca din Asia a oprit liniile de finantare cu marile institutii de credit din Franta, in contextul zvonurilor despre un eventual faliment al Societe Generale si a temerilor cu privire la reducerea ratingului Frantei. Stirea, publicata de Reuters, cita ofiteri de risc, traderi si bancheri care au dorit sa isi pastreze anonimatul.
La prima vedere, oprirea finantarilor de la 6 banci asiatice catre cateva institutii similare din Franta nu pare o tragedie. In fond, mai sunt alte banci pe glob care pot suplini necesarul de finantare.
Dar, din cauza naturii nevricoase a investitorilor, orice zvon asociat si cu deciziile luate de risk managerii bancilor pot sa aduca sistemul financiar din nou in pragul distrugerii.
Odata ce liniile de credit ingheata, sistemul financiar poate fi declarat oficial mort, asa cum s-a intamplat in 2008, cand bancile erau atat de reticente incat banii ramaneau blocati in seifurile lor de frica sa nu fie dati cu imprumut unui debitor de o calitate indoielnica.
“In conditii normale de piata ponderea zvonurilor (in analiza de risc – n.r.) este minora dar in conditii de stres al pietelor si mai ales dupa incidentele cu Lehman Brothers si Bear Sterns este de inteles suspendarea temporara a unor linii pentru banci care nu au impact sistemic”, a declarat pentru Wall-Street.ro Lucian Isar, analist economic.
De asemenea, Mihai Muresian, trader la Intercapital Invest, considera ca o astfel de reactie a unei banci nu este iesita din comun.
“In 2008, cand era o situatie neagra pe piata interbancara, erau oprite liniile de credit intre toate bancile din lume, incl