Statul şi-a dublat datoria externă pe termen scurt în prima jumătate a anului la peste 3 mld. de euro, nivelul fiind triplu faţă de cel din vara anului trecut, în timp ce îndatorarea băncilor a urcat cu doar 360 mil. euro comparativ cu decembrie 2010, la 7,4 mld. euro.
Ponderea nerezidenţilor care deţin titluri de stat a crescut, iar piaţa interbancară este mult mai adâncă, cu instrumente mai diversificate, astfel că ieşirile masive de capital ar crea vulnerabilităţi mai mari decât în 2008, după cum avertiza recent guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Datoria externă totală a Guvernului a ajuns în iunie la 22,7 mld. euro, apropiindu-se de datoria băncilor, de 23,4 mld. de euro, potrivit datelor BNR.
"Se observă o creştere a datoriei externe pe termen scurt în principal pe seama sectorului guvernamental pe fondul creşterii cererii din partea investitorilor străini pentru titlurile de stat româneşti, ca urmare a randamentelor superioare şi a perspectivelor de apreciere a leului", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
Cu un ritm de creştere de 18% comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului trecut, datoria externă totală pe termen scurt a ajuns în iunie la 21,4 mld. euro, reprezentând 62% din rezerva valutară a BNR.
Banca centrală şi-a majorat rezerva prin împrumuturile luate de la FMI, însă ponderea datoriei externe pe termen scurt s-a majorat încontinuu comparativ cu minimul de 53% din 2010. Procentul este departe însă de maximul de 88% înregistrat în noiembrie 2008, când analiştii străini avertizau că în cazul unei sistări a finanţărilor străine BNR ar risca să epuizeze toată rezerva dacă ar încerca să acopere ieşirile de valută. Rezerva valutară era în 2008 subdimensionată faţă de o datorie pe termen scurt care a crescut relativ brusc la peste 24 mld. euro.
BNR prezintă lunar doar date pr