O mare de creştini ortodocşi din toate colţurile ţării au venit ieri la lăcaşul de cult care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului. Majoritatea a asistat la slujbă, apoi a plecat la masa servită de călugări sau la bâlciul din apropiere. Înaltele feţe bisericeşti nu au mai avut cui să ţină predica.
Aproximativ 25.000 de români ortodocşi au poposit ieri la Putna, în curtea uneia dintre cele mai cunoscute mănăstiri ctitorite de Ştefan cel Mare. „Vin în fiecare an la Putna. Am noroc că am rude la Suceviţa, aproape, şi am unde înnopta“, a spus Dorina Dolvici din Maramureş. Cei sosiţi de departe erau ceva mai prăfuiţi, dar localnicii purtau costume tradiţionale. Tinerii de la Liga Studenţilor Români din Străinătate au venit cu steaguri ale României, pe care le-au purtat cu mândrie.
Vremea frumoasă a ţinut cu cei prezenţi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de aproximativ 20 de preoţi, în frunte cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de PF Meletie, Episcop al Hotinului, Ucraina. Corul Madrigal a încântat credincioşii cu muzică religioasă.
„Aproximativ 25.000 de persoane au ajuns ieri la Mănăstirea Putna. Din fericire, nu au fost incidente neplăcute“, a declarat căpitanul Bogdan Cornaci, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Jandarmi Suceava. De la marea reuniune prilejuită de Hramul Mănăstirii Putna nu puteau să lipsească personalităţi din politică şi administraţie. Printre aceştia s-au numărat liderul PSD Victor Ponta, primarul Sucevei, Ion Lungu, Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, subprefectul Angela Zarojanu şi deputatul sucevean Orest Onofrei.
După slujbă, bâlciul
Odată cu încheierea Sfintei Liturghii, vizitatorii au plecat în grabă fie la masă, căci călugării le-au oferit sarmale şi alte bucate tradiţionale, fie la bâlciul improvizat în jurul lăcaşului de cult.
La doar câţiva paşi de colţul de