Decizia Ministerului Educaţiei din Republica Moldova de a trece Istoria Românilor în rândul materiilor şcolare opţionale a provocat noi disensiuni în cadrul coaliţiei de la putere. Ea a fost criticată dur atât de unele componente ale coaliţiei, cât şi de mai mulţi analişti politici.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Partidul Liberal, unul dintre membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, coaliţia aflată la putere în Republica Moldova a cerut Ministerului Educaţiei să-şi revizuiască decizia şi să introducă în programul şcolar două discipline distincte: Istoria Universală şi Istoria Românilor.
"Experienţă tragică a populaţiei din Republica Moldova, care în perioada sovietică a suferit vitregiile unui profund şi copleşitor proces de deznaţionalizare, iar ulterior, în timpul dictaturii comuniste din anii 2001-2009, românofobia şi antiromânismul au constituit politică oficială de stat, impun astăzi dezideratul rostirii clare şi fără ambiguităţi a adevărului despre identitatea naţională, despre istoria, limba şi cultura noastră", se arată într-un comunicat de presă al PL. Decizia privind manualul de Istorie, criticată din toate părţile
Decizia de a trece Istoria Românilor în rândul disciplinelor opţionale a provocat un val de critici şi din partea mai multor analişti sau observatori politici de la Chişinău, care au calificat-o drept o eroare ce ar putea avea consecinţe imprevizibile.
Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, declarase săptămâna trecută că Istoria Românilor va fi înlocuită cu o singură materie, care se va numi pur şi simplu Istoria.
El precizase că noile manuale de Istorie vor conţine în proporţie de 50% istorie universală, de 45% Istorie a Românilor şi de 5% "istorie locală sau regională".
Pentru prima dată, Istoria Românilor a fost exclusă din învăţământ în 2006, de către autorităţile