Plajele din Mamaia, Constanta si Eforie vor fi refacute cu prioritate
Procesul de eroziune costiera constituie doar unul din factorii care afecteaza toata suita de activitati pe zona de coasta prin modificarea topografiei, a calitatii terenurilor si cresterea gradului de vulnerabilitate a functiunilor. Proiectul adresat prevenirii si stoparii procesului de eroziune costiera, care face obiectul cererii de finantare propus de ABADL, se adreseaza unui sector limitat al coastei Marii Negre, sector care insa prezinta cel mai ridicat grad de eroziune si complexitate a efectelor acesteia rezultat din multitudinea aspectelor antropice si naturale care interactioneaza.
Sectorul sudic este abordat cu prioritate datorita importantei nationale pe care o prezinta sub aspectele economic, social, turistic, strategic, precum si datorita procesului de eroziune foarte accelerata a plajelor. Impactul densitatii in crestere a dezvoltarilor de-a lungul coastei, lipsa resurselor necesare contracararii fenomenului de eroziune, conduc la necesitatea abordarii cu prioritate a acestei zone.
Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR) prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral este autoritatea responsabila pentru administrarea zonei costiere a Marii Negre si, totodata, este unicul beneficiar al interventiilor din cadrul acestui domeniu de interventie ce va fi finantat din Fondul de Coeziune.
Un potential risc pentru mediu il reprezinta eroziunea care afecteaza zona costiera a Romaniei, extinzandu-se de-a lungul a 240km din partea nord-vestica a Marii Negre.
In ultimele decenii, litoralul Marii Negre a fost afectat de serioase probleme de eroziune. De-a lungul coastei romanesti, retragerea terenului s-a accelerat in ultima perioada. Actvitatile antropice au condus la reducerea substantiala a depunerii de sedimente la nivelul intregului sistem li