Fondul închis de investiţii OTP Garantis, administrat de societatea de OTP Asset Management, a protejat investitorii de prăbuşirea burselor şi le-a adus un randament de circa 14,85% în ultimii trei ani, însă nu a reuşit să bată dobânda bancară.
OTP Garantis a fost primul fond de investiţii din România care a garantat investitorilor capitalul iniţial plasat. Când a fost lansat în vara anului 2008, fondul a strâns 4,7 milioane de lei de la 300 de investitori, cu doar câteva luni înainte de declanşarea crizei. Pentru a garanta că investitorii nu îşi vor pierde banii, administratorii fondului au folosit următoarea strategie:
"Activele fondului au fost investite în depozite bancare. O parte din dobânzile încasate au fost utilizate pentru a plăti performanţa unui produs derivat ce a avut în spate un coş de 20 de acţiuni de companii din Europa de Vest, Centrală şi de Est. Printre aceste acţiuni s-au numărat acţiunile OTP Bank, Erste Bank, Renault, Carrefour, Unilever, dar şi cele ale companiilor româneşti Petrom, Banca Transilvania şi BRD-SG. Produsul derivat de tip "equity swap" a fost dezvoltat de firma Société Générale care încasa trimestrial o dobândă de la fond şi livra în schimb performanţa realizată de coşul de acţiuni. Dacă randamentul coşului de acţiuni era negativ, fondul nu primea nimic", a spus Dan Popovici, director de investiţii la societatea OTP Asset Management, administratorul fondului.
În primul an (iunie 2008-iunie 2009), administratorii au garantat investitorilor o cotă fixă de participare de 12% din valoarea iniţială de 1.000 de lei a unităţii de fond indiferent de performanţa portofoliului fondului. Din iunie 2008 şi până în iunie 2009, indicii Bursei de la Bucureşti s-au prăbuşit cu circa 50%. Nici pieţele externe nu au performat mai bine, Franţa, Ungaria şi Polonia afişând pierderi de peste 30% în acelaşi interval. La bănc