Cei care vor să deruleze noi investiţii în sectoare precum IT, electronică sau construcţii de maşini ar trebui să se orienteze spre oraşe ca Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Braşov, acestea fiind cele mai mari centre universitare din ţară, potrivit broşurii publicate de Guvern pentru atragerea investitorilor străini.
"Pe lângă Bucureşti, investitorii străini care vor să deschidă o afacere în România ar trebui să se uite în zona Iaşiului, pentru că şi Iaşi, şi Suceava sunt centre universitare puternice care furnizează forţă de muncă calificată", a spus Ion Ciucă, director al Direcţiei Strategii şi Finanţare Instituţională din cadrul Ministerului Educaţiei.
În anul şcolar 2008 - 2009 cei mai mulţi absolvenţi de facultăţi cu profil IT au provenit din Bucureşti, unde 847 de licenţiaţi au ieşit de pe băncile şcolilor, majoritatea din cadrul Universităţii Politehnice. După Bucureşti, Timişoara şi Iaşi furnizează cei mai mulţi absolvenţi de IT, care livrează aproape 1.000 de absolvenţi de IT.
"Pentru cei care vor să investească în domeniul auto este bine să rămână în zona Bucureştiului, pentru că şi în Bucureşti, şi în Piteşti se formează tineri calificaţi pentru această industrie, iar mobilitatea angajaţilor este mai mare", a mai spus Ciucă. Universităţile din Piteşti şi din Bucureşti livrează anual peste 600 de absolvenţi de construcţii de maşini. Totuşi, tineri specializaţi în acest domeniu există şi în Braşov sau în Cluj, unde ies anual din universităţile de construcţii peste 600 de absolvenţi.
Potrivit clasamentului făcut de Guvern, Braşovul este pe locul 2 în topul celor mai mari centre universitare, însă Ministerul Educaţiei spune că este probabil ca statisticile luate în considerare la realizarea topului să includă şi numărul de absolvenţi ai universităţii private Spiru Haret. În 2009 această universitate a fost implicată într-un sc