Un producător din Zalău a atestat, acum doi ani, zacusca de vinete ca produs tradiţional, iar anul acesta, la testele pentru export în Germania, reţeta s-a bucurat de un real succes. Sălăjenii au atestat anul acesta 159 de produse tradiţionale. Dacă până acum reprezentativă pentru judeţ era Pălinca de Sălaj, este detronată la export, de zacusca de vinete.
Pălinca de Sălaj, brânza şi smântâna Meseş, prescura, colacul pentru paus, colacul cu măr, ţăiţei de casă, zacusca de vinete, salamul Cordiş şi pecia de porc sunt doar câteva din produsele tradiţionale atestate în Sălaj.
Zacusca de vinete merge la export
Marian Ciortea, un producător de conserve de legume şi fructe din Zalău, ce deţine firma „Euro Conserve”, a reuşit, în urmă cu mai bine de doi ani, să-şi ateste un produs tradiţional, „zacusca de vinete”, care a fost şi încă mai este la mare căutare pe piaţa din judeţ. „Cererea la acest produs tradiţional a fost foarte mare. Nu am putut face faţă ofertei. Intenţionez ca, în scurt timp, să mai încerc câteva produse tradiţionale”, a declarat Ciortea. Acesta a precizat că zacusca tradiţională de Sălaj a participat şi la câteva teste de export pentru Germania, unde a cunoscut un real succes. „Intenţionez ca, în cel mai scurt timp, să cresc producţia la acest sortiment pentru că cererea este una foarte mare şi, deocamdată, nu poate fi acoperită”, a adăugat producătorul. Acesta a spus că o parte din secretul reţetei constă în alegerea lemnului de foc, pentru coacerea vinetelor. „Lemnele să fie din esenţă tare. Am luat reţete din aproape tot judeţul şi le-am tot încercat. Aproape patru ani am tot încercat reţete de zacustă. Gogoşarii şi ardeii folosiţi au un rol foarte important”, a mărturisit producătorul, care ţine secretă reţeta.
Pălinca de Sălaj are nouă sortimente
Un produs tradiţional atestat în judeţ este „Pălin