Un salt spectaculos in absorbtia fondurilor europene, o colectare mult mai buna a taxelor si impozitelor, precum si distribuirea banilor statului spre investitii, nu spre cheltuieli, ar putea reprezenta singurele solutii pentru ca Romania sa atinga estimarile de crestere economica, in conditiile in care stagnarea din zona euro face aproape imposibila continuarea redresarii prin exporturi, ca pana acum, potrivit analistilor.
Romania a inregistrat o crestere economica de 0,2 la suta (serie ajustata) in trimestrul al doilea, fata de primul, in timp ce motorul economiei europene si una din principalele piete pentru exporturile romanesti, Germania, a avut o crestere de doar 0,1 la suta, in aceeasi perioada, cu toate ca, de la an la an, cresterea economica a fost de 2,8 la suta. De asemenea, Franta a stagnat in al doilea trimestru, iar cresterea de la an la an a fost de 1,6%.
Acest lucru a tras un semnal de alarma, Romania fiind legata de aceste piete. "Redresarea noastra s-a bazat in special pe exporturi, care merg in Uniunea Europeana, inclusiv in Germania. Este ingrijorator pentru ca exista riscul sa fim afectati pe acest canal. Lucrurile nu se opresc la Germania si Europa. Evident, in Europa exista inca nerezolvata criza datoriilor, din cauza incertitudinilor legate de aceasta, nu vad prea curand sa existe o revenire riguroasa", a explicat, pentru Ziare.com, analistul economic Aurelian Dochia.
In opinia fostului ministru de Finante Daniel Daianu, cresterea economica din Romania, precum si diferenta fata de tarile din jur (Ungaria a stagnat, in Bulgaria a fost o crestere de 0,1%) sunt nesemnificative, insa este un lucru normal, intrucat consolidarea fiscala este in curs de desfasurare.
"Prin urmare, executia bugetara implica, in lipsa unei absorbtii mult crescute de fonduri europene si a unei colectari mult mai bune de tax