Giani Ardelean, de 22 de ani, este genul atipic de rom. A absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ şi,cu nota maximă, Facultatea de Filologie-Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul UNBM. Giani se laudă că e „ţigan“ şi-i îndeamnă pe toţi cei din etnia lui, mai ales din generaţia tânără, să pună burta pe carte.
Cei peste 20.000 de romi din Maramureş câţi apar în statisticile oficiale au şi reprezentanţi cu care se pot mândri. Majoritatea tineri până în 30 de ani, romii care au reuşit „să facă şcoală“ se luptă pentru a-i aduce şi pe ceilalţi la nivelul lor. „Mulţi romi se feresc să-şi declare etnia de teama de a nu fi discriminaţi. Eu, însă, sunt mândru că sunt ţigan“, explică Giani Ardelean, un rom de 22 de ani din Hideaga.
„Dacă vrei, poţi“
Giani Ardelean este exemplul atipic de rom. Provenit dintr-o familie de ţigani din Hideaga, cu tatăl care a reuşit să facă zece clase şi mama opt, tânărul a absolvit anul acesta Facultatea de Filologie-Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare (UNBM) cu nota maximă. „Dacă vrei să faci carte, o poţi face. Eu aş putea fi cel mai bun exemplu“, spune Giani.
A făcut şcoala generală la Hideaga, o comunitate romă situată la aproximativ 20 de kilometri de Baia Mare, şi apoi studiile liceale la „Gheorghe Şincai“, unul dintre liceele de elită din municipiul reşedinţă de judeţ. „Am fost admis la liceu pe baza mediei, nu pe locurile speciale pentru minorităţi. Am aflat târziu de ele şi oricum aveam media de admitere. Am fost singurul ţigan din Colegiul Naţional «Gheorghe Şincai», dar n-am simţit niciodată că aş fi discriminat“, povesteşte tânărul.
Abia la intrarea în facultate s-a prevalat de etnia lui ca să obţină un loc la UNBM. „M-am folosit de locurile speciale pentru a da un exemplu şi a crea un precedent“, continuă Giani. Din anul doi de facultate, Giani, în urma