Aproape toţi puşcăriaşii din Moldova doresc să se îmbolnăvească, și cât mai grav posibil, ca să fie internaţi în spitalul-penitenciar. Unii chiar se automutilează, suportând intervenţii chirurgicale complicate şi riscând să rămână cu sechele pe viaţă.
Condamnaţii înghit cuie, ace, cozi de linguri, clame, pile pentru unghii şi alte obiecte din metal care pot fi scoase din corp doar prin intervenţii chirurgicale. Alţii îşi fac plăgi tăiate pe mâini, picioare, burtă, îşi taie venele. Și asta pentru că în spital, chiar dacă stau tot în celule ferecate, se simt mult mai bine decât la închisoare. „Zilele trecute a fost internat un pacient care a înghiţit opt ace, o ţintă şi o clamă. A fost o operație foarte complicată, fiind atât de multe corpuri străine. Nu este prima dată când se automutilează", spune chirurgul Viorica Pşenicinaia.
Disperați, deținuții ignoră riscul enorm la care se supun - obiectele ingerate le pot perfora organele interne. La un pacient acul a penetrat zona dintre stomac şi ficat, la altul - intestinul gros şi vizica urinară. În astfel de cazuri grave, ocnașii sunt tratați la Spitalul Clinic Republican sau la cel al Ministerului Sănătăţii din Chișinău.
Totuși, medicii spun că se întâmplă foarte rar ca un deţinut să moară din acest motiv. De şase ani, de când lucrează la penitenciarul din comuna Pruncul, Viorica Pşenicinaia n-a pierdut niciun pacient care a înghiţit obiecte ascuţite. „Învaţă unul de la altul cum să procedeze ca să nu moară. Pot însă rămâne invalizi pentru toată viaţa. O persoană a înghiţit un corp străin care s-a dus paralel cu esofagul. Am consultat specialişti din oraş, au refuzat să-l opereze spunând că îi pun viaţa în pericol. Aşa şi va trăi cu acel obiect", povesteşte chirurgul.
Deţinuţii cunosc chinurile prin care vor trece înainte şi după operaţie, dar sunt gata să le îndure pe toate pentru o lună în spital