Unele primării au început deja să trimită somaţii celor care nu şi-au achiziţionat o poliţă obligatorie sau facultativă, dar nu au aplicat încă penalităţi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Termenul limită până la care românii trebuiau să încheie o asigurare pentru locuinţă, obligatorie sau facultativă, era 5 august, dar, cu toate acestea, doar 30 – 35% dintre proprietari au în prezent casele asigurate pentru riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii, ceilalţi fiind pasibili de amenzi între 100 şi 500 de lei. Primăriile nu s-au grăbit însă să îi penalizeze pe neasiguraţi.
"Din ce am auzit, unele primării au trimis somaţii celor care nu şi-au încheiat încă asigurare", a declarat pentru EVZ Marius Bulugea, preşedintele PAID - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor.
Baza de date, incompletă
Baza de date de care dispun primăriile pentru a acorda penalizările este în prezent incompletă, în condiţiile în care doar 60% din cele 3.500 care există în România au furnizat date despre locuitorii pe care îi deservesc pentru sistemul informatic cen tralizat al PAID.
"Cu toate acestea, chiar şi primăriilor restante noi le-am trimis informaţii cu privire la cei care au încheiat o asigurare obligatorie, aşa încât acestea îi pot identifica, prin excludere, pe localnicii care nu şi-au asigurat casele", a completat Marius Bulugea.
Locuitorii neasiguraţi pot primi somaţie de la primărie pentru că nu figurează în baza de date a PAID cu o poliţă obligatorie. Proprietarii vor putea totuşi demonstra că îndeplinesc condiţiile legale, dacă deţin o poliţă facultativă care acoperă inclusiv cele trei riscuri asigurate de PAID, spune Bulugea. Totodată, atrage atenţia acesta, baza de date va putea fi folosită anii viitori: "Să nu uităm că poliţele trebuie reînnoite".
În aceste condiţii, românii nu se tem de penalizările pe care le-ar