Suplimentele alimentare care conţin grăsimi „bune“ de tipul acizilor graşi Omega 3 ne pot ajuta să reţinem mai uşor informaţii. Persoanele care se confruntă cu probleme de memorie ar trebui să adopte un stil de viaţă mai sănătos înainte de a recurge la pastile cu rol de stimulare cerebrală.
Pe măsură ce îmbătrânim, funcţiile cerebrale încetinesc, iar acest lucru îşi pune amprenta şi asupra memoriei. „O parte dintre celulele nervoase aflate pe circuitele neuronale solicitate devin mai puţin funcţionale, iar altele chiar dispar. Putem întârzia însă îmbătrânirea acestor celule sporindu-le rezistenţa", explică prof. dr. Cristian Popescu, şeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi. Pentru a menţine creierul în formă, se recomandă adoptarea unei alimentaţii bogate în grăsimi „bune", combaterea sedentarismului, respectarea orelor de somn şi acumularea zilnică de noi cunoştinţe. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a atenua problemele de memorie, se poate recurge şi la suplimente alimentare cu rol de stimulare cerebrală.
Creierul are nevoie de grăsimi „bune"
Suplimentele cu acizi graşi Omega 3 facilitează transmiterea impulsurilor nervoase între neuroni. „Dacă nu sunt hrănite cu grăsimi bune, precum acizii graşi Omega 3, membranele celulare devin mai rigide, lucru care va favoriza, în timp, apariţia problemelor de memorie", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. S-a observat că persoanele care consumă Omega 3 pe termen lung prezintă un risc mai redus de a dezvolta boala Alzheimer. Aceste grăsimi bune pot fi luate şi din alimente precum somonul, sardinele şi nucile.
Lecitina şi antioxidanţii, de ajutor
Radicalii liberi, pe care îi aducem în corp din substanţe toxice, precum noxele sau fumul de ţigară, ori pe care organismul îi produce în