În dimineaţa de 19 august 1991, pe străzile Moscovei îşi făceau apariţia tancurile. Era abia începutul loviturii de stat care a grăbit destrămarea URSS. La 20 de ani de la puciul eşuat, premierul Vladimir Putin vorbeşte despre recrearea imperiului sovietic, trezind nostalgii în inimile multor ruşi.
După două decenii de la tentativa de lovitură de stat a conservatorilor comunişti (19-21 august 1991), o serie de întrebări legate de evenimentele de atunci nu au încă un răspuns. Cert este că, la 19 august 1991, crainicul televiziunii de stat ruse transmitea poporului, cu voce monotonă, că preşedintele URSS, Mihail Sergheevici Gorbaciov, nu-şi mai poate îndeplini obligaţiile din cauza stării de sănătate, care se degradase subit. Puterea a preluat-o Comitetul de Stat pentru Starea de Urgenţă (CSSU), din care făceau parte şi miniştrii Securităţii şi Apărării. Ei se temeau că Perestroika lui Gorbaciov va destrăma marele imperiu sovietic.
Tancuri pe străzi, „Lacul Lebedelor" la televizor
Începând cu ora 4.00 a dimineţii, a fost instituită starea excepţională, pentru şase luni, pentru combaterea „crizei profunde şi multilaterale, a confruntării politice, naţionale, civile, a haosului şi anarhiei care ameninţă viaţa şi securitatea cetăţenilor URSS, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării", aminteşte istoricul Adrian Cioroianu, în numărul din august al revistei „Historia". Legăturile telefonice ale reşedinţei de vară a lui Gorbaciov, din Crimeea, fuseseră întrerupte. A fost ţinut la domiciliu obligatoriu, sub pază armată, pentru că, se pare, a refuzat să semneze un decret ce legitima acţiunile puciştilor. Străzile moscovite fuseseră deja împânzite de sute de tancuri. Indignaţi de lucrurile care se petreceau sub ochii lor, mii de oameni au format baricade în jurul Casei Albe, unde se afla conducerea ţării. În această vreme, la postul naţional de t